Search
Close this search box.
aids2020 top

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η 1η Δεκεμβρίου

Χρόνος ανάγνωσης:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, ως οποία έχει θεσπιστεί η 1η Δεκεμβρίου κάθε χρόνου, από την Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Πελοποννήσου εκδόθηκε η πιο κάτω ανακοίνωση:

“Ο σταρ του μπάσκετ Μάτζικ Τζόνσον συνάντησε στο πλατό, την Χίντια Μπρόουντμπεντ, ένα κορίτσι επτά ετών το οποίο του είπε με δάκρυα στα μάτια πως «θέλω ο κόσμος να μάθει ότι είμαστε κι εμείς φυσιολογικοί άνθρωποι».

Κάθε χρόνο την 1η Δεκεμβρίου ο κόσμος εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του ΑIDS. H ημέρα αυτή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1988 με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Εκείνη την εποχή, άνθρωποι έχαναν τη δουλειά τους εξ αιτίας της νόσου, ενώ άλλοι αποκλείονταν από παροχές κοινωνικής ασφάλισης και εξοστρακίζονταν από τις οικογένειές τους, επειδή ήταν άρρωστοι και πέθαιναν.

Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του ΑIDS ήταν διπλοί -να τονίσουν τη σημασία, το πεδίο και τον αντίκτυπο της πανδημίας, αλλά και τις εθνικές ευθύνες σχετικά με την παροχή καθολικής, προσιτής και δίκαιης θεραπείας και υποστήριξης για άτομα που ζουν με τον HIV/AIDS. Οι άνθρωποι έκτοτε ενώνονται για να δείξουν την υποστήριξη τους στα άτομα αυτά, αλλά και για να θυμούνται εκείνους που έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Η κόκκινη κορδέλα αποτελεί το παγκόσμιο σύμβολο αλληλεγγύης απέναντι σε όσους έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV.

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα για τo AIDS επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο θέμα, το οποίο φέτος θα είναι η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη. Η ημέρα αυτή δε θα μοιάζει με καμία άλλη, καθώς η πανδημία του κορονοϊού φέτος απειλεί την πρόοδο που έχει σημειώσει ο κόσμος στην υγεία και την ανάπτυξη τα τελευταία 20 χρόνια.

Η πανδημία του κορονοϊού απειλεί την πρόληψη, τον έλεγχο και τη θεραπεία του HIV. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες πρόληψης, εξέτασης και θεραπείας του HIV διακόπτονται, ιδιαίτερα σε χώρες με εύθραυστα συστήματα υγείας. Οποιαδήποτε επιβράδυνση της παροχής αυτών των υπηρεσιών θα αφήσει πολλούς ευάλωτους πληθυσμούς σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV και θανάτων που σχετίζονται με το AIDS. H νόσος του κορονοϊού έχει δείξει ότι, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας κανείς δεν είναι ασφαλής έως ότου όλοι είναι ασφαλείς. Συνεπώς, μόνο η παγκόσμια αλληλεγγύη και η κοινή ευθύνη όλων μας θα βοηθήσουν να νικήσουμε τον κορονοϊό, να τερματίσουμε την επιδημία του AIDS και να εγγυηθούμε το δικαίωμα στην υγεία για όλους.

 

Πορίσματα Ερευνών

Τα πορίσματα που προκύπτουν από τις πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν πως τα βήματα που έγιναν ήταν αξιοσημείωτα αλλά δεν έχουν φέρει ακόμα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μέχρι τα τέλη του 2018, ζούσαν με τον ιό 38 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως ενώ 770.000 άνθρωποι πέθαναν κατά το ίδιο έτος από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS. Συνολικά, από το 1981 έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι και περισσότερα από 12 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να περιμένουν να λάβουν θεραπεία παγκοσμίως. Επίσης, 1,7 εκατομμύρια άτομα μολύνθηκαν από τον ιό το 2019. Η UNAIDS, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, τονίζει ότι «το τέλος της επιδημίας του ΑIDS δεν είναι απλώς ένα όραμα, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030».

Στην Ελλάδα παρατηρείται μια σχετική μείωση στις νέες διαγνώσεις του ΗΙV σε σχέση με τα προηγούμενα εννέα έτη. Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΛΠΝΟ, τα κρούσματα ανέρχονταν μέχρι και τον οκτώβριο του 2019 σε 17.909, εκ των οποίων το 82,54% είναι άντρες. Από αυτά τα περιστατικά τα 4.306 έχουν εμφανίσει AIDS ενώ τα 10.523 λαμβάνουν αγωγή. Ανησυχητικές, όμως, παράμετροι είναι η αύξηση σε ετερόφυλους και τα υψηλά ποσοστά, πάνω από 50%, καθυστερημένης διάγνωσης της HIV λοίμωξης.

 

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο ΑIDS και στον ιό HIV;

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Σκεφτείτε το AIDS σαν μια προχωρημένη HIV νόσο. Ενα άτομο με AIDS έχει ένα ανοσοποιητικό σύστημα τόσο αποδυναμωμένο από τη δράση του HIV που συνήθως αρρωσταίνει από μία ή περισσότερες ευκαιριακές λοιμώξεις, όπως πνευμονία (PCP) ή Σάρκωμα Καπόζι (KS), Σύνδρομο Επίσχνασης (απώλεια βάρους), βλάβες στην μνήμη ή καρκίνους. Αν κάποιο άτομο με HIV διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις ευκαιριακές λοιμώξεις, τότε λέμε ότι έχει AIDS. Το AIDS συνήθως παίρνει καιρό για να αναπτυχθεί από την στιγμή που το άτομο μολυνθεί με HIV – συνήθως μεταξύ 2 έως 10 χρόνια ή και περισσότερο.

Τα αντιρετροϊκά φάρμακα, που χορηγούνται σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV, μπορούν να ελέγξουν τον ιό, να σταματήσουν την εξέλιξη του σε AIDS και να βοηθήσουν στην αποτροπή της περαιτέρω μετάδοσης σε άλλους ανθρώπους. Ετσι, η λήψη αυτών των φαρμάκων επιτρέπει στα άτομα με HIV να απολαμβάνουν μια υγιή, μακρά και παραγωγική ζωή, καθώς δε θα απειλούνται πλέον από μια θανατηφόρα ασθένεια.

Δυστυχώς, όμως, παρά την τεράστια πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, ο στιγματισμός και οι διακρίσεις σε βάρος των ατόμων που ζουν με τον ιό συνεχίζουν να υφίστανται. Αυτό οφείλεται κυρίως σε άγνοια, προκατάληψη ή φόβο. Οι διακρίσεις δημιουργούν σοβαρότερο πρόβλημα στον έλεγχο και την αντιμετώπιση της μάστιγας του ΑIDS. Η πρόληψη και η ενημέρωση μπορούν να συντελέσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Οσο πιο έγκαιρα ενημερωμένοι είμαστε, τόσο καλύτερα θα προφυλάξουμε τον εαυτό μας και θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό των ατόμων που είναι φορείς”.

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

– Βασίλειος Διαμαντόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Διευθυντής Ε.Σ.Υ. . Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Πελοποννήσου

– Σωτήριος Καμαρινόπουλος, Επόπτης Δημόσιας Υγείας/Υγεινολόγος Αν. Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

– Νικόλαος Σωτηρόπουλος, Ψυχολόγος Αν. Προϊστάμενος Τμήματος πρόληψης και προαγωγής της υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας

– Αλεξάνδρα Θώδου, Φιλόλογος

 

τηλ. 271 3 610216

 

Στον πιο κάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία αναφορικά με το ΑIDS:

Παγκόσμια στατιστικά στοιχεία

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα