Παναγιώτης Νίκας: Τα 200 χρόνια είναι μια ευκαιρία να φωτίσουμε πτυχές της Ελληνικής Επανάστασης που δεν φωτίστηκαν

Χρόνος ανάγνωσης:

Χαιρετισμό στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Η συμβολή της Πελοποννήσου στην Επανάσταση του ’21” απηύθυνε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η εκδήλωση, με κεντρική ομιλήτρια την ακαδημαϊκό Μαρία Ευθυμίου, διοργανώθηκε από τους Συνδέσμους Φιλολόγων Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας και τον Φιλοτεχνικό Ομιλο Τρίπολης, προβλήθηκε μέσω της πλατφόρμας webex, τελούσε δε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ο περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο 1821 το οποίο, όπως τόνισε, “αποτελεί παγκόσμιο γεγονός με πολλές πλευρές που δεν έχουν φωτιστεί και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από λόγους. Πέραν από το γεγονός ότι μια Επανάσταση είναι -ούτως ή άλλως- ένα τεράστιο γεγονός, πολυσύνθετο και πολυδαίδαλο, υπήρξαν και σκοπιμότητες, ιδεοληψίες, είτε από πατριδοκαπηλία, είτε από κομματισμό. Συνεπώς, δεν φωτίστηκαν πλευρές όπως έπρεπε να φωτιστούν και αυτό είναι μια ευκαιρία να γίνει τώρα με την επέτειο των 200 χρόνων”.

Δυστυχώς, συνέχισε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, “τα 100 χρόνια δεν εορτάστηκαν, εξ αιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής, τα 200 χρόνια έχουμε την πανδημία. Όμως είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε όλη τη χρονιά μπροστά μας και την επόμενη, ώστε να υπάρχει ένας εορτασμός που θα αρμόζει σε αυτή την επέτειο και ένας φωτισμός καλύτερος για το ’21, κάτι που θα μας ωφελήσει όλους μας”.

Υπάρχουν πλευρές της Επανάστασης, τόνισε ο Π. Νίκας, “που πρέπει να φωτίσουμε περισσότερο, όπως ο ρόλος των βαλκάνιων λαών και ιδιαίτερα των Αλβανών στον αγώνα μας, ο ρόλος της Ρωσίας -που κατά την άποψή μου ήταν ο πιο ευεργετικός για πολλά χρόνια, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης-, η κινητοποίηση της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής της Ευρώπης που κινητοποίησε ευρύτερες μάζες, οι οποίες οδήγησαν στην αλλαγή των πολιτικών των ευρωπαϊκών χωρών και στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου αλλά και πολλά άλλα”.

Θεωρώ, επισήμανε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ότι “μέσα στα τελευταία 200 χρόνια της ιστορίας μας, από το ’21 έως σήμερα, είχαμε πολύ περισσότερες επιτυχίες από αποτυχίες. Η Ελλάδα, από την εξόχως αδύνατη θέση στην οποία βρισκόταν το 1821, σήμερα είναι μια σχετικά ισχυρή χώρα που μπορεί να διαπραγματεύεται ισότιμα με ευρωπαϊκούς λαούς και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο των πολλών και επιτυχών πολιτικών οι οποίες ακολουθήθηκαν στα 200 αυτά χρόνια, παρά τα λάθη τα οποία υπήρξαν πράγματι, με σημαντικότερο τη Μικρασιατική καταστροφή”.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn