Παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τιμήθηκε σήμερα Κυριακή 28 Φεβρουαρίου, στη Νέα Επίδαυρο, η 199η επέτειος της Α΄ Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων, σε εκδήλωση στην οποία παρέστη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.
Στην εκδήλωση, στην οποία τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του νέου κορονοϊού, παρέστησαν επίσης ο μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιάννης Μαλτέζος, ο δήμαρχος Επιδαύρου Τάσος Χρόνης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φώτης Οψιμούλης, οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής και Παιδείας και Θρησκευμάτων Αγγελος Συρίγος, καθώς επίσης οι βουλευτές Αργολίδας Γιάννης Ανδριανός, Γιάννης Γκιόλας και Ανδρέας Πουλάς.
Σε δήλωσή του, με αφορμή την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας σημείωσε:
“Η Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, η απόφασή της, είναι η διακήρυξη της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Αποτελεί μια μεγάλη εθνική και πολιτική ενέργεια, η οποία προσδιόρισε τον τρόπο οργάνωσης του ελληνικού κράτους, ένας τρόπος βαθύτατα επηρεασμένος από τις ιδέες και τις αρχές του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης, με έμφαση στα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Αυτή η πρώτη Εθνοσυνέλευση, που προσδιόρισε τον τρόπο διοίκησης του κράτους το οποίο θα προήρχετο από την Ελληνική Επανάσταση, έχει ως πρόδρομες πολιτικές πράξεις την προκήρυξη “προς τα Ευρωπαϊκάς Αυλάς” από τη Μεσσηνιακή Γερουσία τον Μάρτιο του 1821 στην Καλαμάτα, καθώς και τα συμπεράσματα από την Πελοποννησιακή Γερουσία που συνήλθε στη Μονή των Καλτεζών τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου”.
Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων, που συνήλθε στην Επίδαυρο από τις 20 Δεκεμβρίου 1821 έως τις 16 Ιανουαρίου 1822, γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1η Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το “Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος”, έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη.
το άρθρο