themelispetros

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π. Νίκας, “θλίψη και οδύνη για τον θάνατο του Πέτρου Θέμελη”

Χρόνος ανάγνωσης:

Την οδύνη του για τον θάνατο του σημαντικού αρχαιολόγου και ακαδημαϊκού Πέτρου Θέμελη, σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, εκφράζει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Εκφράζω την θλίψη και την οδύνη μου για τον θάνατο του καθηγητή αρχαιολόγου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος αφιερώθηκε στην ανασκαφή και στην ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης. Αφήνει ένα εξαιρετικά μεγάλο έργο που συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι το θαύμασαν. Θα τον θεωρούμε πάντα Μεσσήνιο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα”.

Ο ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ

Ο Πέτρος Θέμελης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, γιος του φιλόλογου και υπερρεαλιστή ποιητή Γεωργίου Θέμελη και αδελφός του βιολιστή και διευθυντή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης Δημητρίου Θέμελη. Ολοκλήρωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αρχικά ξεκίνησε σπουδές Φιλολογίας. Πήρε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης το 1959, καθώς και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Μονάχου το 1972.

Το 1962, προσελήφθη ως επιστημονικός βοηθός στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Κατά το διάστημα 1963 – 1980 ήταν Επιμελητής και Εφορος Αρχαιοτήτων στις Αρχαιολογικές Περιφέρειες Ηλείας – Μεσσηνίας, Αττικής, Εύβοιας, Φωκίδος – Λοκρίδος και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το διάστημα 1977 – 1980 ήταν Διευθυντής του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984, ήταν Προϊστάμενος της Εφορίας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας, ενώ από το 1984 εώς το 2004 διετέλεσε καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Ως καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης διεύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή του Τομέα Ι στην αρχαία Ελεύθερνα του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου για την οποία έγραψε και επιμελήθηκε σημαντικό αριθμό επιστημονικών εκδόσεων.

Από το 1987 ήταν διευθυντής του Προγράμματος Ανασκαφής και Αναστήλωσης της αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει συγγράψει μονογραφίες και πλήθος επιστημονικών άρθρων. Οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη της Μεσσήνης έχουν αποκαλύψει πολλά από τα μνημεία που περιγράφει και τον 2ο αι. μ.Χ. ο περιηγητής Παυσανίας.

Είχε λάβει μέρος και διευθύνει ανασκαφές στη Βεργίνα, στην Πέλλα, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στην Ερέτρια, και στο Κάλλιο.

Στις 18 Ιανουαρίου 2005, παρέλαβε τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

(Τα στοιχεία για τον Π. Θέμελη προέρχονται από την ιστοσελίδα της Bικιπαίδειας)

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα