«Αυτό που χρειάζεται σήμερα ο τόπος είναι το μέγεθος της μίμησης. Το πώς θα μπορούμε να μιμούμαστε όλους αυτούς που έδειξαν μια ευρύτερη αντίληψη. Δεν κοίταξαν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους, αλλά θυμόνταν πάντοτε ότι από τα μικρά χωριά, από αυτούς τους μικρούς τόπους ξεκίνησαν ξυπόλητοι, γυρεύοντας τη δική τους στιγμή σε άγνωστους κόσμους» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ευεργέτη Ιωάννη Καραμάνου στην Προσύμνη Αργολίδας, την Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018.
«Το μεγάλο μας ζήτημα σήμερα είναι το πώς μπορούμε να δυναμώνουμε αυτές τις θύμησες και πάνω απ’ όλα το πώς μπορούμε να δημιουργούμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα ανθρώπων – παραδειγμάτων που αποτελούν πρότυπα μίμησης. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των Ελλήνων. Όλοι οι Έλληνες ήθελαν να κάνουν το ταξίδι τους. Που ήθελαν να ζήσουν την περιπέτεια, σε άγνωστους κόσμους. Γιατί είχαν πίστη στις δυνάμεις τους» συνέχισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι αυτό ακριβώς έχει εκλείψει σήμερα. «Δεν πιστεύουμε στις δυνάμεις μας. Δεν πιστεύουμε στα καλά παραδείγματα και θεωρούμε ότι κάποιοι άλλοι θα έρθουν να μας σώσουν».
Ο κ. Τατούλης εξήρε το παράδειγμα του Γιάννη Καραμάνου, το οποίο δείχνει το δρόμο για την κοινωνία και την αξία του άδολου και έμπρακτου πατριωτισμού. «Ο πατριωτισμός δεν είναι μια απλή έκφραση. Είναι πράξη ζωής και αυτή είναι η κληρονομιά των Ελλήνων. Οι Έλληνες αγαπάν την πατρίδα τους. Αγαπάν τον τόπο τους και μαγεύονται ιδίως από τους φτωχούς τόπους που τους γέννησαν και τους άνοιξαν τους δρόμους».
Η μορφή του Γιάννη Καραμάνου, σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου θα μας δίνει δύναμη να θυμόμαστε την υποχρέωσή μας να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων, να κρατάμε ζωντανή τη μνήμη αυτού του τόπου. Να καταλαβαίνουμε ότι σε αυτό τον τόπο είμαστε όλοι μαζί.
Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι η συνένωση δυνάμεων, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η κοινωνία δεν προοδεύει σήμερα μέσα από τις ατομικές περιπέτειες, θέλει συλλογική δουλειά και πορεία, την οποία θα πρέπει να αναζητήσουμε στις μνήμες αυτών των ανθρώπων.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε επίσης τους συνεχιστές του έργου του Ιωάννη Καραμάνου, «ευγενείς απόγονοι αυτών των ανθρώπων, ο Γιώργος, ο Δημήτρης και οι οικογένειές τους συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση».
Στη συνέχεια ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη μέριμνα της Περιφέρειας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου μουσικού σχολείου, για να καλυφθούν οι ανάγκες της μουσικής παιδείας της Αργολίδας, θέτοντας ως προοπτική την 25ετία και όχι μόνο τις σημερινές ανάγκες.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανακοίνωσε ότι στην επόμενη επιτροπή παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2014 – 2020 θα ληφθεί η απόφαση για την υλοποίηση του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας και αμέσως μετά θα βγει η πρόσκληση από τη Διαχειριστική Αρχή για την υποβολή πρότασης ένταξης της πράξης.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Τατούλης κάλεσε τους ομογενείς να συνεχίσουν να στηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου και πρότεινε την ανάληψη μιας ακόμα πρωτοβουλίας. «Να συστήσουν ένα πλαίσιο υποτροφιών ώστε σε ετήσια βάση να επιβραβεύεται η αριστεία σε ετήσια βάση για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Με δωρεές του Ιωάννη Καραμάνου δημιουργήθηκαν το Δημοτικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Προσύμνης (μετέπειτα Μουσικό Σχολείο Αργολίδας)