Πέτρος Τατούλης «Σπουδαίο στοιχείο του πολιτισμού της Αρκαδίας οι εκκλησιαστικοί της θησαυροί»

Χρόνος ανάγνωσης:

«Η Αρκαδία και οι εκκλησιαστικοί της θησαυροί συνιστούν μια σπουδαία απόδειξη της ευρύτητας του πολιτιστικού περιεχομένου της Αρκαδίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την επίσημη παρουσίαση του θρησκευτικού – τουριστικού ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οδοιπορικό στις Ιερές Διαδρομές της Αρκαδίας», στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συνδέσμου Παρνασσός στην Αθήνα, την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019.

«Η Αρκαδία και η οικολογική της θέση, η περιβαλλοντική της οντότητα ήταν αυτή που για πολλές χιλιετίες ήταν άρρηκτα δεμένη με τη θεολογική συμπεριφορά των κοινωνιών. Η Αρκαδία αποτελεί το Άγιον Όρος της Πελοποννήσου με τις πολλές μονές και τα πολλά εκκλησιαστικά μνημεία και ασκηταριά, όπως προσφάτως πολύ επιμελημένα αναδείχθηκαν από τον παπά Γιώργη Πετρή στο χώρο της Κυνουρίας. Αυτό το στοιχείο επιβάλλει την προστασία και το σεβασμό των εκκλησιαστικών χώρων» σημείωσε ακόμα ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Τατούλης τόνισε επίσης ότι ως Υπουργός Πολιτισμού τη διετία 2004 – 2006 ενέταξε ένα σημαντικό πρόγραμμα διάσωσης, συντήρησης και αναστήλωσης των εκκλησιαστικών μνημείων, κάτι που πλέον έχει γίνει κανόνας από τις μετέπειτα ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

«Τα μοναστήρια αποτελούν τις εστίες της μετάδοσης της παράδοσής μας, όχι μόνο της θρησκευτικής μας παράδοσης, αλλά κυρίως του εθνολογικού περιεχομένου της εθνικής μας παράδοσης» συνέχισε ο Πέτρος Τατούλης και έθεσε τέσσερις άξονες σε ότι αφορά το θρησκευτικό τουρισμό.

Ο πρώτος είναι η ενδυνάμωση της πίστεως και της προσήλωσης στην πίστη και την καθαρότητα του θρησκευτικού περιεχομένου. Ο δεύτερος είναι η αρχή της ιστορικότητας του μνημείου, όχι όμως ως μια αφαιρετική έννοια, που αποδομεί ή αποδυναμώνει το καθαρώς θρησκευτικό και τελετουργικό περιεχόμενο των εκκλησιαστικών μνημείων. Ο τρίτος άξονας είναι το πολιτιστικό και πνευματικό στοιχείο που συνεχώς ενδυναμώνει τους πολίτες και το κοινωνικό σύνολο, δίνοντάς του μια διαφορετική υπόσταση στις πνευματικές του αναζητήσεις. Ο τέταρτος σημαντικότατος άξονας είναι το οικολογικό και περιβαλλοντικό στοιχείο, που δίνει η επιλογή της δημιουργίας των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών μνημείων και η τοποθέτησή τους μέσα στο περιβάλλον.

«Αυτή η ιστορική μόχλευση της εθνικής συνείδησης μαζί με τη θρησκευτική συνείδηση είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει σήμερα να ελπίζουμε και να προσδοκούμε ότι αυτός ο λαός, αυτός ο τόπος δεν κιότεψε ποτέ, ότι αυτός ο λαός, αυτός ο τόπος είχε πάνω απ’ όλα την ίδια του την ύπαρξη, την ίδια του τη ζωή, την αγάπη του για την πατρίδα. Αυτόν τον ανιδιοτελή, ακομμάτιστο πατριωτισμό, αυτόν τον πατριωτισμό που υπηρετούσε μόνο ιδέες, που ήταν επικεντρωμένος μόνο και μόνο στο δημόσιο καλό, στην προάσπιση της πατρίδας, της ελευθερίας και όλων των αγαθών του Αρκαδισμού» τόνισε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Το ντοκιμαντέρ αυτό αφορά τα τριάντα και πλέον ενεργά μοναστήρια της Αρκαδίας, μέσω έξι διαδρομών στην διάρκεια των οποίων ο περιηγητής -επισκέπτης έχει την δυνατότητα να γνωρίσει εκτός από τις ιερές μονές, τον πολιτισμό, τους μύθους, την ιστορία, την φυσική ομορφιά, τις γεύσεις και τους φιλόξενους ανθρώπους της Αρκαδίας, που δεν έχει ονομαστεί τυχαία “Άγιο Όρος της Πελοποννήσου”, αλλά και “γενέτειρα Θεών και Ανθρώπων”. Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού στην Αρκαδία και γενικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και θα προβληθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αφού διαθέτει και αγγλικούς υπότιτλους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ στον κάτωθι σύνδεσμο

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα