Search
Close this search box.
stagoe IMG 0348

Προετοιμασία πρότασης προς το ΠΑΑ για την αναβάθμιση των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ Παμίσου, γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα

Χρόνος ανάγνωσης:

Στην προετοιμασία δύο προτάσεων αναβάθμισης των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ Παμίσου συνεργάζεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον εν λόγω Οργανισμό.

Αυτό γνωστοποίησε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, εξ άλλου, αναφέρθηκε εκτενώς και στην επίσκεψη -το προηγούμενο διήμερο- του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού στις παγετόπληκτες περιοχές της Λακωνίας και της Αργολίδας, καθ’ όλη την διάρκεια των οποίων τον συνόδευσεο Στ. Αναστασόπουλος.

 

ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΕΒ

Ως προς τις γεωτρήσεις του ΓΟΕΒ Παμίσου, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι αυτό το χρονικό διάστημα μελετάται η δυνατότητα αναβάθμισης 45 περίπου από αυτές, με εργασίες εκσυγχρονισμού και κατασκευής δικτύου.

Στόχος είναι, όπως είπε, να κατατεθούν δύο προτάσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, μία για την Ανω και μια για την Κάτω Ζώνη του ΓΟΕΒ, με προϋπολογισμό έως 2,2 εκ. ευρώ, όπως προβλέπεται από σχετική πρόσκληση.

Μέσα από το εν λόγω προτεινόμενο έργο επιδιώκεται να αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργικότητα των εν λόγω γεωτρήσεων προκειμένου να αρδεύσουν καλλιέργειες της περιοχής αλλά και ελαιώνες, οι οποίοι “εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής επιβάλλεται να αρδευτούν” όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΑΤ

Αναφερόμενος ο Στ. Αναστασόπουλος στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ. Λιβανού στις Π.Ε. Λακωνίας και Αργολίδας, δήλωσε ότι ως υπεύθυνος για τον Πρωτογενή Τομέα αντιπεριφερειάρχης παρευρέθηκε στην ευρεία σύσκεψη που είχε στην Σπάρτη ο υπουργός, στο διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Νίκα, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Νίκωνα Τζινιέρη, τον θεματικό ομόλογό του Θεόδωρο Βερούτη, τους βουλευτές Θανάση Δαβάκη και Νεοκλή Κρητικό, τους δημάρχους του νομού καθώς και με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ομάδων αγροτών και συνεταιριστικών οργανώσεων, παρουσία και του προέδρου του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Οπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, στην εν λόγω σύσκεψη ο υπουργός δεσμεύθηκε πως από το υπουργείο του θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για την άμεση αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από τον παγετό “όσο το δυνατό ταχύτερα, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα”. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ γνωστοποίησε ότι οι πληγέντες παραγωγοί θα αποζημιωθούν με 0,22 ευρώ το κιλό για τα πορτοκάλια, 0,32 ευρώ για τα μανταρίνια και 0,60 ευρώ για τα λεμόνια. Οι τιμές αυτές, όπως τόνισε, είναι οι προβλεπόμενες από τη σύμβαση ασφάλισης των προϊόντων που έχουν υπογράψει οι παραγωγοί με τον ΕΛΓΑ.

Ο Στ. Αναστασόπουλος δήλωσε ότι συζητήθηκαν διεξοδικά οι ζημιές στις τοπικές καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και γενικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, ενώ από τον υπουργό παρουσιάστηκε το σύνολο των προγραμμάτων και των δράσεων του υπουργείου, αναλύθηκε το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2021 – 2027, με ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα “Υδωρ 2.0” για την υλοποίηση αρδευτικών έργων, το οποίο όπως τόνισε, θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή. Επίσης ο υπουργός έκανε αναφορά στην κλιματική κρίση, στη διαμόρφωση εθνικής αγροτικής στρατηγικής καθώς και στη χρήση φωτοβολταϊκών από τους αγρότες για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Πρόσθεσε ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης πως ο υπουργός αναφέρθηκε στους κεντρικούς στόχους της πολιτικής που ασκείται, στους οποίους συγκαταλέγονται, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενθάρρυνση της λειτουργίας συλλογικών σχημάτων στην αγροτική παραγωγή, η ενθάρρυνση των νέων να ενταχθούν στην αγροτική παραγωγή με προγράμματα όπως αυτό των Νέων Αγροτών και τα Σχέδια Βελτίωσης, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και κατάρτισης των αγροτών, ο εξορθολογισμός των επιδοτήσεων και η εντατικοποίηση των ελέγχων και η ανάδειξη της ελληνικής διατροφής με στόχο να αποκτήσουν ταυτότητα και προστιθέμενη αξία τα ελληνικά προϊόντα.

Συνεχίζοντας ο Στ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι στην δική τους παρέμβαση στην πιο πάνω σύσκεψη, τόσο ο περιφερειάρχης Π. Νίκας, όσο και ο ίδιος από την πλευρά του, ανέφεραν την σπουδαιότητα της συνεργασίας των αρμόδιων υπηρεσιών (Περιφέρειας, δήμων, λοιπών φορέων) για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τον παγετό. Επιπλέον, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι τόνισε πως μέσω των συνεργασιών των κατά τόπους ΔΑΟΚ και των Αναπτυξιακών Οργανισμών μπορούν να υλοποιηθούν σημαντικές υποδομές, με στόχο τη διευκόλυνση του αγροτικού πληθυσμού.

 

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, συνεχίζοντας στην συνέντευξή του, πρόσθεσε ότι χθες Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου συνόδευσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες από τον πρόσφατο παγετό περιοχές της Λακωνίας και Αργολίδας, παρουσία και του γενικού γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

Μετά τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην περιοχή Σκάλας του Δήμου Ευρώτα, στη Λακωνία, ακολούθησε επίσκεψη στην Αργολίδα προκειμένου να εξεταστεί η κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή πορτοκαλιών στην περιοχή, μετά τον πρόσφατο παγετό. Ο Στ. Αναστασόπουλος πρόσθεσε ότι ο υπουργός λόγω υποχρεώσεων δεν επισκέφθηκε την Κορινθία αν και υπήρξαν ζημιές και εκεί εξ αιτίας του παγετού, ωστόσο -όπως σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα- έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες του ΕΛΓΑ.

Αναφερόμενος, στη συνέχεια στην επίσκεψη στην Αργολίδα, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης γνωστοποίησε ότι “αν και η περιοχή του κάμπου διαθέτει συστήματα προστασίας από τον πάγο, αυτά την κρίσιμη χρονική στιγμή δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σωστά λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως τόνισαν οι παραγωγοί” που έκαναν λόγο για καθολική ζημιά.

Ακολούθησε σύσκεψη που διοργάνωσε στα γραφεία της Π.Ε. Αργολίδας ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, στην οποία συζητήθηκαν αναλυτικά οι ζημιές που προκλήθηκαν και τονίστηκε η ανάγκη άμεσης καταβολή των αποζημιώσεων.

Καταλήγοντας ο Στ. Αναστασόπουλος, ο οποίος μετείχε στην πιο πάνω σύσκεψη,  δήλωσε ότι ένα μείζον ζήτημα που ετέθη σε αυτή ήταν αν οι αποζημιώσεις θα δοθούν με εκτιμήσεις ανά ζώνη ή με εξατομικευμένους ελέγχους, με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα να προτείνει οι αποζημιώσεις να δοθούν ανά ζώνη, προς διευκόλυνση και επιτάχυνση της διαδικασίας καταβολής των αποζημιώσεων.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα