fysaerio IMG 16731

Σε συστράτευση κάλεσε ο Π. Νίκας, δηλώνοντας ότι το φυσικό αέριο αποτελεί κοινωνικό αγαθό: “Επιλέγουμε την ΔΕΔΑ γιατί πρώτιστα απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός”

Χρόνος ανάγνωσης:

“Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ως Περιφέρεια επιλέγουμε την ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) για την επέκταση των οικιακών δικτύων φυσικού αερίου στην περιοχή μας. Επιλέγουμε να πάμε με τη ΔΕΔΑ γιατί αυτό εξυπηρετεί το συμφέρον της Περιφέρειάς μας. Επιλέγουμε την δημόσια επιχείρηση γιατί το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική του διάσταση, όπως το νερό και ο ηλεκτρισμός και συνδέεται με την ανάπτυξη, με την ανταγωνιστικότητα, με την ποιότητα ζωής”.

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί σήμερα, Δευτέρα 11 Μαΐου, στην Τρίπολη, ξεκαθαρίζοντας ότι τα 20.000.000 ευρώ που έχει δεσμεύσει η Περιφέρεια για την επέκταση του δικτύου προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για την ΔΕΔΑ.

Με ιδιαίτερη έμφαση εξ άλλου, ο περιφερειάρχης τόνισε ότι όσον αφορά την επέκταση της οικιακής χρήσης του φυσικού αερίου “απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός που θα αφορά ολόκληρη την Περιφέρεια. Σχεδιασμός που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο, ως προς το χρονοδιάγραμμα αλλά και το τιμολόγιο που θα ισχύσει. Και μετά, ας έρθει και ο ιδιώτης -αλλά για ολόκληρη την Περιφέρεια”.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

Ο περιφερειάρχης γνωστοποίησε ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία για το συγκεκριμένο θέμα, παραδέχθηκε ωστόσο ότι “σε κάθε περίπτωση, δεν είναι καλά τα νέα για το φυσικό αέριο” μετά την απόφαση της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) να εξαιρέσει την Περιφέρεια Πελοποννήσου από το 5ετές πρόγραμμα (2020 – 2024) ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ.

Ο Π. Νίκας τόνισε ότι προέχει να μην λάβει ΦΕΚ η πιο πάνω απόφαση -“ακόμα δεν υπάρχει ΦΕΚ για την απόφαση της ΡΑΕ και δεν πρέπει να υπάρξει. Αυτή η απόφαση δεν πρέπει να προχωρήσει και χαίρομαι για το γεγονός ότι υπάρχουν σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια να μην υπάρξει ΦΕΚ, να μην υπάρξει απόφαση δηλαδή”.

Παράλληλα, κάλεσε σε συστράτευση όλων των δυνάμεων της Περιφέρειας – “κι όταν λέω συστράτευση αυτό που εννοώ είναι ότι τον λαό της Πελοποννήσου δεν τον εκπροσωπεί μόνο ο περιφερειάρχης και το Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν διάφορα επίπεδα εκπροσώπησης, στη Βουλή, στην Περιφέρεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καλώ όλους στην προσπάθεια να μη λάβει ΦΕΚ η απόφαση της ΡΑΕ”.

 

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ

Οπως δήλωσε ο περιφερειάρχης, μετά την απόφαση της ΡΑΕ “φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράγματα για τη ΔΕΔΑ και δίνεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να κάνει αίτηση για να αναπτύξει αυτός δίκτυα φυσικού αερίου σε ορισμένες περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου”. Και συνέχισε, επισημαίνοντας:

“Προφανώς ο ιδιώτης θα υποβάλει αίτηση για κάποιες πόλεις που αποτελούν ενδεχομένως τα ‘φιλέτα’ της Περιφέρειας -και απ’ ό,τι ξέρω υπάρχουν αιτήσεις- αλλά με τις άλλες πόλεις τι θα γίνει; Θα έχουμε περιοχές και πόλεις δύο ταχυτήτων; Είναι δυνατόν να συμβεί αυτό;”

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Π. Νίκας στο γεγονός ότι το φυσικό αέριο, εκτός από συγκριτικό πλεονέκτημα για οποιαδήποτε περιοχή, αποτελεί και κοινωνικό αγαθό, για να σημειώσει ειδικότερα:

“Η κοινωνική διάσταση πρέπει να υπηρετηθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε το ενδεχόμενο του ιδιώτη και του επιχειρηματία, αλλά η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου πρέπει να γίνει βάσει ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα αγκαλιάζει ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και τις πόλεις ή τις περιοχές που δεν είναι ελκυστικές σε αυτή τη φάση. Προφανώς, ο ιδιώτης θα πάει όπου κερδίζει -αυτός άλλωστε είναι ο σκοπός του επιχειρείν, ωστόσο υπογραμμίζω και πάλι ότι το φυσικό αέριο έχει και την κοινωνική  του διάσταση” επανέλαβε ο περιφερειάρχης, εκφράζοντας δυσαρέσκεια και για το γεγονός ότι “αυτή η απόφαση της ΡΑΕ ήρθε εν μέσω της πανδημίας, όπου το κράτος έχει μείζονα λόγο”.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα με στελέχη της ΔΕΔΑ και της ΡΑΕ, κατά τις οποίες η διοίκηση της πρώτης τον ενημέρωσε ότι θα καταθέσει προσφυγή εναντίον της απόφασης της ΡΑΕ και τόνισε με έμφαση ότι “ως Περιφέρεια είμαστε μαζί με τη ΔΕΔΑ σε αυτήν της την προσφυγή”.

 

Ο,ΤΙ ΗΤΑΝ ΔΥΝΑΤΟΝ ΣΕ 8 ΜΗΝΕΣ

Ο Π. Νίκας υπενθύμισε ότι η υπ’ αυτόν περιφερειακή αρχή έχει αναλάβει μόλις 8 μήνες τις τύχες της Περιφέρειας -“δεν σχεδιάσαμε εμείς το ΠΕΠ, δυστυχώς δεν υπήρξε κωδικός για το φυσικό αέριο στην Περιφέρειά μας” είπε- σημειώνοντας ότι ο ίδιος κινήθηκε αμέσως μετά την εκλογή του, πέρυσι το καλοκαίρι:

“Η πρώτη δουλειά που έκανα όταν εξελέγην περιφερειάρχης, τον Ιούλιο του 2019, 40 ημέρες πριν αναλάβω, ήταν να συναντηθώ με την ΔΕΔΑ σε μια ανοιχτή συνεδρίαση, στην οποία καταλήξαμε για το πρόγραμμα επέκτασηςτου φυσικού αερίου σε όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ακόμα και εκεί που δεν φτάνει ο αγωγός -εννοώ την Καλαμάτα και τη Σπάρτη. Η συμμετοχή μας ως Περιφέρεια προσδιορίστηκε σε 20.000.000 ευρώ, το οποίο έχει δεσμευθεί -και επισήμως αυτό θα γίνει στην πρώτη αναθεώρηση του ΠΕΠ το φθινόπωρο”.

 

ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΠΙΟ

Σημείωσε, παράλληλα ο περιφερειάρχης, ότι είναι πολύ νωρίς να επιχαίρουν ορισμένοι με βάση πληροφορίες που φέρουν ότι υπάρχουν προτάσεις από ιδιώτες για συγκεκριμένες πόλεις της Περιφέρειας:

“Ακούω ορισμένους να λένε ότι ‘έρχεται στην πόλη μας το φυσικό αέριο’ -άκουγα έναν δήμαρχο να το λέει. Κι αυτό το λένε χωρίς να γνωρίζουν ακόμα ποιο θα είναι το τιμολόγιο, τι είδους αέριο θα έρθει -υγροποιημένο ή συμπιεσμένο- ή αν θα αξιοποιηθεί ο αγωγός που φθάνει στη Μεγαλόπολη

Αυτά δεν επιτρέπονται. Ξαναλέω, αν τελικά πάμε σε ιδιώτη θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει σχεδιασμός κεντρικός που να αγκαλιάζει ολόκληρη την Περιφέρεια και να γνωρίζουμε τα πάντα”.

Καταλήγοντας, ο Π. Νίκας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα όσον αφορά το φυσικό αέριο και την οικιακή του χρήση στη Μεγαλόπολη:

“Είναι ευνόητο ότι για την Μεγαλόπολη δεν τίθεται κανένα ζήτημα, τόσο για το οικιακό δίκτυο, όσο και για την τηλεθέρμανση. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα στη Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Δίκαιο Μετάβασης” σημείωσε ο περιφερειάρχης.

 

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα