anadeixi potamou eyrota 15022020 1

Σύσκεψη στην Σπάρτη για την ανάδειξη του Ευρώτα

Χρόνος ανάγνωσης:

Ο σχεδιασμός και οι απαιτούμενες δράσεις για την ανάδειξη του ποταμού Ευρώτα ως πολιτιστικού, ιστορικού και περιβαλλοντικού πάρκου, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε στη Σπάρτη, στο Διοικητήριο της Π.Ε. Λακωνίας, ο αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Βερούτης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, η προϊσταμένη Ευαγγελία Πάντου και η αρχιτέκτονας μηχανικός Κωνσταντίνα Ντουβή, ο συνεργάτης της Π.Ε. Λακωνίας Γιάννης Σπυριδάκος, στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Π.Ε. Λακωνίας και της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑ Σπάρτης, ο Πολυζώης Κουρκούλης ως εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και ο Λεωνίδας (Λούης) Βαρδάκας συνεργάτης του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ως στόχος της παρέμβασης τέθηκε η οριοθέτηση του ποταμού Ευρώτα σύμφωνα με το Ν. 4258/14, η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των παρόχθιων εκτάσεων, με εξασφάλιση επαρκούς υδραυλικής διατομής και αντιπλημμυρικών έργων προστασίας και ο σχεδιασμός παραποτάμιας διαδρομής και αναπλάσεων σε μήκος 4,2 χιλιομέτρων, από το σημείο συμβολής του Ευρώτα με τον παραπόταμο Κελεφίνα, έως το σημείο συμβολής με τον παραπόταμο Μαγουλίτσα.

Κατά την σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος οι εξής προτεινόμενες παρεμβάσεις:

– Θεσμικές και κανονιστικές παρεμβάσεις, για την εξασφάλιση της φυσικής λειτουργίας του πλημμυρικού πεδίου και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών από ανθρώπινες δραστηριότητες.

– Οριοθέτηση των ζωνών προστασίας πλημμυρών όπου, θα καθορίζονται ή θα απαγορεύονται συγκεκριμένες δραστηριότητες προκειμένου να αποφεύγονται πιθανές καταστροφές, αλλά και να επιτρέπεται και η φυσική εκτόνωση της πλημμύρας. Σε ορισμένες παρόχθιες περιοχές θα πρέπει να διευρυνθεί το πλάτος της ενεργού παρόχθιας ζώνης (ευρεία πλημμυρική κοίτη)

– Συγκεκριμένα τεχνικά έργα αντιπλημμυρικής προστασίας αλλά και θωράκισης/ενίσχυσης υφισταμένων ανιπλημμυρικών έργων από διάβρωση και υποσκαφή

– Σχεδιασμός ενός παραποτάμιου δρόμου ήπιας κυκλοφορίας, τύπου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου. Ο νέος δρόμος θα περιλαμβάνει τμήματα του υφιστάμενου παραποτάμιου δρόμου και χάραξη νέου, εντός της παραποτάμιας ζώνης, όπου αυτό είναι εφικτό. Στο πλαίσιο των οδικών έργων, θα περιλαμβάνονται και τμήματα σύνδεσης της παραποτάμιας διαδρομής με το υφιστάμενο δημοτικό οδικό δίκτυο.

– Αναβάθμιση και επέκταση πλακόστρωτου μονοπατιού που διέρχεται δίπλα από τα παραευρώτεια αρχαιολογικά μνημεία.

– Σχεδιασμός μιας σειράς από οικολογικές, αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις σε σημεία του παραποτάμιου δρόμου -κατά προτεραιότητα δημόσιας ιδιοκτησίας- όπως για παράδειγμα  κατασκευής χώρων ανάπαυσης με προτεινόμενα στοιχεία αστικού εξοπλισμού.

– Ολοκληρωμένη πρόταση για μετακίνηση των καταυλισμών Ρομά, σε περιοχές εκτός της ζώνης παρέμβασης.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει εξασφαλίσει ήδη πίστωση 200.000 ευρώ για τις μελέτες του, υπό σχεδιασμό, έργου και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η Π.Ε. Λακωνίας, θα καταθέσει Τεχνικό Δελτίο Εργου, προκειμένου να εξασφαλιστεί το σύνολο της χρηματοδότησης των απαιτούμενων μελετών, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Θα υπάρξει επίσης συνεργασία και με τον Δήμο Σπάρτης, για τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από μέρους του, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα