fysiko aerio

Στις Περιφέρειες η αρμοδιότητα για τα έργα των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών

Χρόνος ανάγνωσης:

Την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου σε αστικά κέντρα -και της Περιφέρειας Πελοποννήσου- γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στη συνάντηση που είχε σήμερα Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδας), στη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου στην Αθήνα, στην οποία μετείχε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Αυτό γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης, ενημερώνοντας το Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση του σώματος σήμερα το απόγευμα.

Επιπλέον, ο Π. Νίκας -με αφορμή τις ανακοινώσεις του υπουργού για την επέκταση του προγράμματος “Εξοικονόμηση κατ’ οίκον” τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια-, υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει περί τα 10 με 11.000.000 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων.

Εξ άλλου, ο υπουργός ενημέρωσε ότι πλέον, όσον αφορά τους φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, η αρμοδιότητα για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους περνά στις Περιφέρειες, ενώ οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη των εν λόγω περιοχών -ενώ η χρηματοδότηση για τις δράσεις τους θα καλύπτεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Στην δική του ανακοίνωση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφερόμενο στη σημερινή συνάντηση του υπουργού με το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, σημειώνει τα εξής:

“Τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και πολιτικές προτεραιότητες της αρμοδιότητάς του ανέδειξε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).

Εν όψει δε και της παρουσίασης του σχετικού περιβαλλοντικού νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, ο υπουργός,  αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

1.Δασικοί Χάρτες

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα γίνουν 3 παρεμβάσεις: α) αύξηση των επιτροπών αντιρρήσεων και σύνδεση της αμοιβής τους με το παραγόμενο έργο, β) δυνατότητα σε κάθε πολίτη να αξιοποιεί την περιουσία όταν δικαιώνεται στην εξέταση των αντιρρήσεων χωρίς να περιμένει να «κλείσει» το θέμα σε ολόκληρο τον νομό, όπως συμβαίνει σήμερα και γ) αναθεώρηση του πεδίου εφαρμογής των δασικών χαρτών με σεβασμό στο Σύνταγμα και στη νομολογία του ΣτΕ, αλλά και λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις περί του αντιθέτου εκδοθείσες πράξεις της Διοικήσεως (αναδασμοί, εποικιστικά κλπ). « Λαμβάνουμε πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης που επιλύουν χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

2.Προστατευόμενες περιοχές και φορείς διαχείρισής τους

Οπως προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο μοντέλο για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, προβλέπει έναν Ενιαίο,  ενισχυμένο φορέα που θα είναι η μετεξέλιξη του Εθνικού  Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ). Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί, εφαρμόζεται ήδη σε μεγάλο βαθμό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία και η Ιρλανδία. Οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα είναι αρμόδιες για τη φύλαξη αυτών των περιοχών, οι Περιφέρειες για τα έργα που θα εκτελούνται, καθώς και για την ήπια ανάπτυξή τους, με χρηματοδότηση για τις δράσεις τους από το ΥΠΕΝ.

Ο νέος φορέας θα έχει «αντένες» σε κάθε προστατευόμενη περιοχή με έναν διευθυντή που θα επιλεγεί από το σημερινό υπαλληλικό προσωπικό. Η βάση στελέχωσης του νέου φορέα θα είναι οι σημερινοί υπηρετούντες υπάλληλοι.  «Επομένως, διερωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης, ποιος είναι ο λόγος των διαφωνιών, όταν το νέο καθεστώς για τις προστατευόμενες περιοχές θα είναι περισσότερο λειτουργικό διοικητικά και πιο ουσιαστικά υποστηριζόμενο οικονομικά;»

3.Ζήτημα διαχείρισης απορριμμάτων

Στόχοι του υπουργείου είναι η δημοπράτηση 17 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, η χρηματική και πολιτική υποστήριξη για την ανακύκλωση, η ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά και  η σύγχρονη διαχείριση των υγρών αποβλήτων. «Σας θεωρούμε μόνιμους συνομιλητές μας, σταθερούς μας συμμάχους σε μια εθνική προσπάθεια για μια ευρωπαϊκή  διαχείριση απορριμμάτων, για το Περιβάλλον».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την επιτάχυνση επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου καθώς και στα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας που προωθούνται τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τα δημόσια κτήρια.

Μοιραστείτε
το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn

Σχετικά Άρθρα