Τηλεδιάσκεψη για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” στους όμορους νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου, με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και υπηρεσιακών παραγόντων, καθώς και εκπροσώπων Επιμελητηρίων και φορέων του πρωτογενούς τομέα.
Η τηλεδιάσκεψη έγινε στο πλαίσιο της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου, στις 18 Δεκεμβρίου 2020, η οποία είχε δύο βασικά σημαίνοντα, πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου ως “αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική” και δεύτερον -το οποίο αποτέλεσε και το μοναδικό θέμα της χθεσινής συζήτησης-, να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικο-κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Στην εν λόγω τρίωρη τηλεδιάσκεψη, στη διάρκεια της οποίας έγινε μια εξόχως παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση για τον καθορισμό των επόμενων βημάτων, συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν θεσμικοί και παραγωγικοί φορείς, ενώ έκανε παρέμβαση και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας (την παρέμβαση του περιφερειάρχη μπορείτε να την διαβάσετε εδώ).
ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ
Η όλη συζήτηση διεξήχθη σε ενωτικό κλίμα, έγιναν προσεγγίσεις ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, η σύνθεση των οποίων οδηγεί στα επόμενα βήματα που θα δρομολογηθούν μέσα από τη συγκρότηση δύο επιτροπών εργασίας, όπως αποφασίστηκε.
Σε γενικές γραμμές, υπήρξε μια ευρύτερη συναίνεση και σύμπνοια απόψεων ως προς την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας στους όμορους της Μεσσηνίας νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας. Οι συμμετασχόντες επικρότησαν την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τη συνδρομή της στην εμπορική ανάκαμψη και διασφάλιση του σημαντικού αυτού προϊόντος.
Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο οποίος συντόνισε την συζήτηση, εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα και σημείωσε ότι “θα αξιοποιήσουμε τις απόψεις που παρουσιάστηκαν, θα στηρίξουμε τις επιτροπές στο έργο τους, με απώτερο στόχο μας τη διασφάλιση της ονομασίας του προϊόντος, καθώς και την αύξηση του εισοδήματος των παραγωγών”.
ΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τις δύο επτροπές εργασίας, η πρώτη, από στελέχη των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, θα έχει ως αντικείμενο την τεκμηρίωση των κοινών παραγωγικών προδιαγραφών και των ομοιοτήτων και διαφορών -κυρίως ως προς τα κλιματικά και εδαφολογικά δεδομένα-, καθώς και της παραγωγικής διαδικασίας, όπως προδιαγράφουν οι Κοινοτικοί Κανονισμοί. Αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο στοιχείο για την εκπόνηση άρτιας τεχνικής μελέτης επέκτασης του ΠΟΠ στους όμορους νομούς.
Η δεύτερη επιτροπή, ειδικά για την Π.Ε. Μεσσηνίας, θα έχει ως μέλη στελέχη των ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωπο του ΕΦΕΤ και εκπρόσωπο του φορέα πιστοποίησης και αντικείμενό της θα είναι η επανυποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών, ήσσονος σημασίας, της ΠΟΠ Καλαμάτας. Η επιτροπή θα λειτουργεί σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, χωρικοί και θεματικοί αντιπεριφερειάρχες, ο δήμαρχος Καλαμάτας, τα Επιμελητήρια και οι ΔΑΟΚ των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός “Ενωση Μεσσηνίας” ο οποίος διαχειρίζεται τον φάκελο ΠΟΠ, ο ΣΥΜΕΠΟΠ, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί – Οργανώσεις Παραγωγών ελιάς Καλαμών Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας, καθώς και επιχειρήσεις ενταγμένες στο Μητρώο του ΕΛΓΟ – Δήμητρα ως εγκεκριμένες στην ΠΟΠ.