Τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Βιώσιμη ανάκαμψη για την Περιφέρεια Πελοποννήσου» διοργάνωσε το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν και οι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκε ένας δομημένος πολιτικός διάλογος για τη συγκρότηση και υλοποίηση ενός «Ανθεκτικού Σχεδίου Βιώσιμης Ανάκαμψης της Οικονομίας της Πελοποννήσου».
Αναπτυξιακά έργα που απαντούν στο μέλλον
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφέρθηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την αναβάθμιση του τομέα μεταφορών, που περιλαμβάνει την επανεκκίνηση του σιδηροδρομικού δικτύου από Κόρινθο έως Ναύπλιο σε πρώτη φάση και έως Καλαμάτα σε δεύτερη, τη βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, καθώς και έργα που είτε έχουν δρομολογηθεί είτε ήδη υλοποιούνται, όπως η αναβάθμιση Λιμανιών, η κατασκευή της Μαρίνας Ναυπλίου, το υδατοδρόμιο στη Λίμνη Τάκα στην Αρκαδία κά.
Σεβασμός στο Περιβάλλον, αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Βιώσιμη Ανάπτυξη
Ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η Πελοπόννησος βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τις δυνατότητές της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται από την Περιφερειακή Αρχή, να συνδεθεί ο τόπος με την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη και τον σεβασμό προς το περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό από την Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σε εξέλιξη έργα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως η αντιδιαβρωτική προστασία σε περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, η αναδάσωση, η προστασία περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους κα. Ειδικά στον αγροτικό τομέα, η Περιφέρεια δίνει έμφαση στην καινοτομία, τη βιολογική γεωργία, στην υποστήριξη των παραγωγών με τη δημιουργία εγγειοβελτιωτικών έργων και στην προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων (λιμνοδεξαμενές κά) κυρίως στην ανατολική Πελοπόννησο. Σημαντικό βήμα, επίσης, είναι η επίλυση του ζητήματος της διαχείρισης απορριμμάτων, δεδομένου ότι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τα εργοστάσια και οι σταθμοί μεταφόρτωσης. Στην Πελοπόννησο, η οποία βασανίζεται για χρόνια με τα σκουπίδια, θα λυθεί ένα σημαντικό πρόβλημα, ενώ με αυτόν τον τρόπο έχει ανοίξει και ο δρόμος για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια.
Δίκτυο διανομής Φυσικού αερίου, Μεγαλόπολη: Ενεργειακό Κέντρο
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε, επίσης, στη στόχευση της Περιφέρειας για ανάπτυξη δικτύου διανομής Φυσικού αερίου στις πόλεις της Πελοποννήσου, γεγονός που αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφερειακή Αρχή και αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Πελοποννήσου, ενώ συζητήθηκε επίσης και η ανάπτυξη υποδομών υδρογόνου.
Ειδική αναφορά έγινε για τη Μεγαλόπολη, όπου ο Περιφερειάρχης εστίασε στην ανάγκη, με συγκεκριμένες επενδύσεις, να παραμείνει η Μεγαλόπολη ενεργειακό κέντρο.
Αλλαγή φιλοσοφίας στην τουριστική πολιτική
Κατά τη συζήτηση, ο Π. Νίκας αναφέρθηκε, επίσης, στην νέα τουριστική πολιτική της Περιφέρειας, η οποία στοχεύσει στον θεματικό τουρισμό, σε επισκέπτες υψηλού βιοτικού επιπέδου, που σέβονται την αυθεντικότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό, τη φύση και το περιβάλλον, έλκονται από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και επιλέγουν όλες τις εποχές του χρόνου για να ταξιδεύουν.
€10δις η εκτίμηση του ΕΚΠΑ για τους πόρους που μπορούν να απορροφηθούν από την Πελοπόννησο
Από πλευράς ΕΚΠΑ, παρατέθηκαν μετρήσιμα στοιχεία για τους πόρους που μπορούν να απορροφηθούν, οι οποίοι κατά τις εκτιμήσεις τους μπορεί να ανέλθουν σε €10δις, αξιοποιώντας, έτσι, τα σχετικά χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη υποδομών της Πελοποννήσου στο μέσο – μάκροπρόθεσμο μέλλον. Επίσης, τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας συγκεκριμένου σχεδίου , που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη των δικτύων χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών και κυρίως αυτών του Φυσικού Αερίου στην προοπτική του Υδρογόνου και στην προσέλκυση πράσινων βιομηχανικών , τουριστικών και αγροτικών καινοτόμων επενδύσεων για ολόκληρη την Πελοπόννησο.